Celine van Tol schrijft winnend script voor film [email protected]

Celine van Tol schrijft winnend script voor film Z@PP

Celine weet zeker dat ze iets met film en televisie wil doen: 'Dat is veel levendiger dan boeken'. (Foto: Walter Planije)

PAPENVEER - Celine van Tol is nog maar 14 jaar en haar ster is nu al rijzende. Voor de actie 'Maak met ons je eigen film' schreef Celine een spannend verhaal waarmee zij de eerste prijs won. Deze zomer wordt het verhaal in haar bijzijn verfilmd. De première volgt later dit jaar.

PAPENVEER – Celine van Tol is nog maar 14 jaar en haar ster is nu al rijzende. Voor de actie ‘Maak met ons je eigen film’ schreef Celine een spannend verhaal waarmee zij de eerste prijs won. Deze zomer wordt het verhaal in haar bijzijn verfilmd. De première volgt later dit jaar.

NL Film, bekend van de jeugdseries Vrijland en Spangas, schreef ter ere van haar 10-jarig bestaan de wedstrijd uit. De opdracht was een origineel verhaal van vijfhonderd woorden te schrijven met als thema 10. Om de winkans te vergroten, diende Celine zelfs drie verhalen in. Met de titel Tien jaar in 1 dag sleepte zij de hoofdprijs in de wacht.

Een week na de finale vertelt Celine thuis bij haar ouders aan de Paradijsweg over haar avontuur. ‘Tijdens de live-uitzending van het televisieprogramma [email protected] moest ik met de andere twee finalisten in een pitch van 90 seconden mijn verhaal presenteren. Ik vond het heel spannend om voor de camera te staan. Daarom had ik een moodboard gemaakt en dat hielp’. De tv gaat aan om de herhaling nog eens terug te zien. Van zowel het publiek als de vakjury kreeg het verhaal van Celine de meeste stemmen. Jurylid Kaja Wolffers roemde het mysterieuze en spannende verhaal en noemde Celine een groot talent. En zo ging de Papenveerse met de filmklapper naar huis.

Schrijfster

Celine heeft altijd al van schrijven gehouden. ‘In groep 3 wist ik al dat ik schrijfster wilde worden. Toen dacht ik nog aan boeken, maar nu weet ik zeker dat ik iets bij de film of televisie wil doen. Dat is veel levendiger’, vertelt de havo-scholiere. Op het Scala College volgt Celine de theaterrichting en voor schrijfopdrachten haalt zij hoge cijfers.

Haar ouders en zussen zijn enorm trots op haar. ‘We hadden het helemaal niet verwacht. Op een middag zei ze: "Oh ja, ik doe mee aan een wedstrijd en moet nog even een verhaal insturen". Ik wist helemaal niet waar ze het over had en wenste haar veel plezier. Maar we vinden het heel bijzonder en ontzettend leuk om allemaal mee te maken. Dit is echt nog maar het begin’, vertelt haar moeder Hilde van Tol.

Voor Celine breken drukke tijden aan. ‘Eerst ga ik de karakters van de hoofdpersonen verder uitschrijven. Ik word betrokken bij de casting en in de zomervakantie wordt de film opgenomen. Ook daar mag ik bij zijn’. In het najaar volgt de première. ‘Deze is in een bioscoop in Amsterdam. Maar daar kan ik nog niets over vertellen’.