Familie Naseri zoekt hulp na zelfmoordaanslagen

Familie Naseri zoekt hulp na zelfmoordaanslagen

Het huis van familie Naseri is zwaar getroffen. (Foto's pr)

De familie Naseri, die in 2005 werd uitgezet naar Afghanistan en die jaren in Ter Aar woonde, is getroffen door een zelfmoordaanslag. De familie bleef ongedeerd, maar het huis ligt in puin.

De familie Naseri, die in 2005 werd uitgezet naar Afghanistan en die jaren in Ter Aar woonde, is getroffen door een zelfmoordaanslag. De familie bleef ongedeerd, maar het huis ligt in puin.

In 2005 organiseerde Riet Hauser in Ter Aar en omgeving een inzamelingsactie voor de Afghaanse familie Naseri. Deze bracht 1.200 euro op. De familie, die vier kinderen had op De Vosseschans, was uitgeprocedeerd en zou worden uitgezet. In november 2005 moest de familie vertrekken.

Vrijdag 19 augustus zijn er zelfmoordaanslagen geweest in de hoofdstad Kabul, gericht op de British Council (BC). De achterkant van het huis, waar familie Naseri woont, wordt gedeeld met de Britse organisatie. Door de explosie zijn alle ramen uit de muren van Naseri’s huis geslagen, de raamkozijnen zijn gebroken, stucwerk is van de muren gekomen en de deuren zijn ingedeukt. De familie maakt het goed, maar het huis ligt in puin, zo liet veldwerker in Afghanistan, Fanny Verwoerdt, weten. In haar mail schreef zij: ‘De familie schrok wakker door de eerste bomexplosie. Daarna volgde er nog één. Ze snelden zich naar de kelder en hebben daar een uur gewacht, voordat ze het huis zijn uitgevlucht om naar familie te gaan. Ze zijn verschrikkelijk bang geweest. Er zijn twee politiemannen vlak voor hun huis doodgeschoten. De politie en het leger zijn hun erf opgegaan om via het dak richting de BC te komen. Shafi was doodsbang dat de terroristen ook via hun huis zouden komen. Dat is niet gebeurd. In de compound naast hen heeft zich een kleine oorlog afgespeeld.’

Steun

Eén van de initiatiefnemers van de actie in 2005, Riet Hauser, is door Verwoerdt gevraagd de familie te helpen. Omdat de familie krap bij kas zit en in een duurder huis woont dan ze kunnen betalen, is de familie steeds vanuit Nederland ondersteund. Nu proberen Hauser en Verwoerdt extra geld in te zamelen om het huis weer bewoonbaar te maken.

Om geld in te zamelen staat er een spaarvarken in de Ter Aarse bibliotheek, waar vader Shafi als vrijwilliger werkte. Ook kan geld gestort worden op het banknummer 3003.27.676 ten name van Riet Hauser inzake fam. Naseri Afghanistan.