Laat de winter maar komen

Laat de winter maar komen

Met voldoende zout, het juiste materiaal en genoeg mensen blijven de wegen zoveel mogelijk ijs- en sneeuwvrij. (Foto: Roelf Scholma)

KAAG EN BRAASSEM - Op dinsdag 30 oktober werd het seizoen van kou en gladheid door de gemeentelijke gladheidbestrijders ingeluid met een erwtensoeplunch. Met zes strooimachines gaan ze bij de eerste signalen van gladheid en sneeuwoverlast de weg op.

KAAG EN BRAASSEM – Op dinsdag 30 oktober werd het seizoen van kou en gladheid door de gemeentelijke gladheidbestrijders ingeluid met een erwtensoeplunch. Met zes strooimachines gaan ze bij de eerste signalen van gladheid en sneeuwoverlast de weg op.

De gemeente moet de doorgaande verbindingswegen in twee en een half uur begaanbaar maken. Het gaat in totaal om zestig kilometer asfalt dat begaanbaar moet worden gemaakt én blijven. Ook wordt gladheid en sneeuwoverlast op doorgaande fietspaden bestreden en wordt de omgeving van verzorgingscentra en wegen die verder dan 350 meter van een doorgaande verbindingsweg liggen ijs en sneeuwvrij gehouden. Op wegen die minder dan 350 meter van de doorgaande wegen liggen, wordt niet gestrooid en moeten inwoners hun eigen stoepjes schoonvegen. De mannen van de strooiploegen staan vanaf 1 november tot het vroege voorjaar paraat. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week. Alle chauffeurs van de strooivoertuigen hebben extra rijvaardigheidstrainingen gevolgd en zijn in bezit van een slipcursuscertificaat.

Natzout

De zouttekorten die in voorgaande winters de gladheid niet of slechts gedeeltelijk kon bestrijden, zijn aangepakt. Strooizout wordt nu in een verhouding van één deel zout op vijf delen water als ‘natzout’ uitgereden. Daardoor is minder zout nodig en kan preventief, nog voor de gladheid toeslaat, worden gestrooid. Omdat natzout zich beter over het wegdek verdeeld, werkt het langer en zal ook schade aan wegen en riool minder zijn.

Snert

De sfeer in de kantine van de gemeentewerkplaats was bijzonder ‘vreetzaam’ tijdens de erwtensoeplunch. ‘Marcel z’n vrouw heeft de soep gemaakt, lust je nog een kommetje?’ De mannen van de buitendienst, college, managementteam en genodigden genieten van de snert van Angelique van de Berg. ‘Als we terugkomen van onze strooirondes heeft Marcel soms erwtensoep van thuis meegenomen. Heerlijk! Dus laat die winter nu maar komen, wij zijn er klaar voor’.