Onthulling muurschilderingen en culturele kaart Nieuwkoop

Onthulling muurschilderingen en culturele kaart Nieuwkoop

Wethouder Piet Melzer onthult de muur van de bovenbouw, kleurig beschilderd. (Foto: Iris Versteeg)

Voor het schoolproject 'De Ontdekking' dompelden de leerlingen van de Johannes de Doperschool zich onder in alles wat met schilderkunst te maken heeft. Met als resultaat twee enorme muurschilderingen op de buitenmuren van de school en een culturele kaart van de gemeente Nieuwkoop.

Voor het schoolproject ‘De Ontdekking’ dompelden de leerlingen van de Johannes de Doperschool zich onder in alles wat met schilderkunst te maken heeft. Met als resultaat twee enorme muurschilderingen op de buitenmuren van de school en een culturele kaart van de gemeente Nieuwkoop.

De deelnemende basisscholen werken voor het project De Ontdekking, een initiatief van de provincie Zuid-Holland, samen met culturele instellingen in hun gemeente. De JoDeDo is één van de tien Zuid-Hollandse scholen die heeft meegeholpen de rijke cultuur van haar gemeente op de kaart te zetten.

De gemeenschappelijke ruimte van de school is aangekleed met schilder- en tekenwerkjes en op het podium staat van elke groep een schilderij, veelal geschilderd in felle kleuren. Ouders en genodigden wonen de feestelijke afsluiting van het project bij. Wethouder Piet Melzer krijgt de culturele kaart waarop, behalve plaatselijke ateliers, musea, bibliotheken en muziekverenigingen ook regionale eyecatchers staan. Melzer meldt dat alle deelnemende instellingen en de Nieuwkoopse scholen een exemplaar ontvangen.

Workshops

Naast het samenstellen van de culturele kaart, maakten de kinderen nader kennis met de schilderkunst. De laatste week van februari gingen alle leerlingen en hun leerkrachten op ontdekkingstocht bij Galerie Hoeve Rijlaarsdam in Nieuwkoop. Vervolgens gaven de kunstenaressen Neel Karstanje, Astrid van de Horst en Marie-José Klei-Brink op school verschillende workshops. Klei-Brink: ‘Tijdens deze workshops hebben we gewerkt met kleuren, kwam het mengen van kleuren aan bod en hebben we materialen in de schilderijen verwerkt. Alles kon en mocht en de kinderen waren ontzettend enthousiast en leergierig’. Karstanje vult aan: ‘Tenslotte hebben we de muurschilderingen gemaakt. Alle klassen hebben een ontwerp aangeleverd en met drie kinderen uit elke groep hebben we het verwerkt tot een geheel. Het was een feest om te doen’.

Na de toespraken begeeft iedereen zich naar het kleuterplein waar achter een groot zeil het kunstwerk van de jongste leerlingen is verstopt. Na het aftellen komt een vrolijke muurschildering tevoorschijn. Op het grote plein is de muur naast de hoofdingang opgepimd met kleurrijk beschilderde vakken. Het project wordt afgesloten met een kijkuur.