Verjaardag met een marathon

Verjaardag met een marathon

De maRRathon van Ronald Meijer voert langs de mooiste plekjes in Alphen aan den Rijn. De inschrijving is nog open. (Foto: Walter Planije)

Ronald Meijer wil op een bijzondere wijze aandacht geven aan het feit dat hij op 20 februari 42 jaar en 195 dagen oud wordt. En hoe kan een fanatieke hardloper deze magische cijfers beter vieren dan met een Alphense marathon?

Ronald Meijer wil op een bijzondere wijze aandacht geven aan het feit dat hij op 20 februari 42 jaar en 195 dagen oud wordt. En hoe kan een fanatieke hardloper deze magische cijfers beter vieren dan met een Alphense marathon?

Het is een beetje onhandig dat de verjaardag, nou ja de dag dat hij 42 jaar en 195 dagen wordt, op een maandag valt. Een lastige dag om een marathon te lopen. Niet dat Ronald Meijer deelneemt aan een georganiseerde marathon, nee, hij organiseert zelf zijn cadeautje met een marathon over de Alphense wegen. Hij doet dus een kleine concessie: zijn eigen Alphense marathon loopt hij een dag eerder; op 19 februari dus. Samen met een aantal vrienden loopt hij dan die beroemde 42 kilometer en 195 meter. Op dit moment is Meijer nog druk bezig met de voorbereidingen van deze voor hem historische gebeurtenis die de naam maRRathon heeft gekregen. De letters RR staan voor Running Ronald.

Op dit moment lopen er vijftien lopers die magische afstand en heel veel meer zullen het er niet worden, vertelt Meijer. ‘In verband met de veiligheid is het maximale aantal deelnemers 24 en dit aantal zullen we zeker wel halen.’ De groep lopers start 19 februari om 12.00 uur bij AAV ’36 aan de Sportlaan en het parcours is uitgezet langs veel herkenbare punten in Alphen aan den Rijn. ‘Het is niet de bedoeling om van het evenement een wedstrijd te maken. We willen vooral gaan voor een gezellige duurloop. Het uitgangspunt daarbij is een snelheid van 10 km per uur.’

Wie bovenstaande leest, vermoedt al dat Meijer niet voor het eerst een marathon loopt. ‘In 2005 ben ik begonnen met hardlopen en mijn doel was toen om een keer de marathon van New York te lopen.’ En vooral niet meer dus, maar Meijer kreeg last van het loopvirus en bleef lopen, ook marathons. Inmiddels heeft hij er twintig op zijn naam staan. ‘Naast de grote marathons als Rotterdam, Amsterdam en Berlijn heb ik ook de kleinere marathons zoals Purmerend en de Den Haag strandmarathon gelopen. De meest bijzondere waren echter de marathon van Dubai en New York.’

In 2009 voegde Meijer zich bij de Roadrunners van de atletiekvereniging. Daar traint hij eenmaal per week en zelf voegt hij daar wekelijks nog drie trainingen aan toe. Begeleiding krijgt hij daarin van Rob Veer die als trainingsdeskundige is verbonden aan Runners World. De beste prestatie boekte Meijer op de marathon van Eindhoven in 2011. Hij kwam toen 34 seconden tekort voor een zogenaamde sub 3 op de marathon. Hij klokte een tijd van 3.00.33. Een tijd onder de 3 uur op de marathon is voor een hardloper een magische grens.

Ook op ander vlak is Meijer actief bij de sport betrokken. Zo is hij co√∂rdinator van de businessloop bij de 20 van Alphen en houdt hij een eigen weblog bij waarop dagelijks zo’n vijfhonderd bezoekers op de hoogte houdt van zijn loopvirus.